بهبود کیفیت پوسته تخم مرغ در حرارت بالا با استفاده ازبیکربنات سدیم
مقدمه:
بخش عمدهای از مرغان تخمگــذاردر مناطق آب و هوای مختلف کشورنگــهداری میشوند که تنش گــرماییاحتمالا یک عامل مدیریتی مهم دربرخی از مراحل تخمگــذاری آنهاست .مشکل اساسی در هنگــام پیدایش تنشگــرمایی به واسطه عدم مصرف کافیخوراک به وسیله پرندگــان پیدایش مینماید،همچنین تغییرات اندکی در متابولیسمپرندگــان به وجود میآید که بر میزانتولید و کیفیت پوسته اثر میگــذارد .اغلب در تشکیلات مرغ مامان تعدادیتخم مرغ به علت نازک بودن پوسته،قابل جوجهکشی نیستند و از طرفی نازکبودن پوسته سبب بالا رفتن درصد تخممرغهای شکسته می گردد . در نتیجهتعدادی از تخم مرغهای قابلجوجهکشی تلف میگــردد . ضخامتپوسته، وضعیت قالب و شکل تخم مرغنیز از عوامل مهم اقتصادی میباشند که درحفظ و کیفیت پوسته تخم مرغ موثرند .عوامل محیطی و نحوه نگــهداری، تاثیرزیادی در مراقبت و کیفیت پوسته تخم مرغدارد . در این خصوص افزودن بیکربناتسدیم به جیره یا این که آب آشامیدنی دردرجه حرارت بالا فواید زیادی را دربرخواهد داشت .
ماشین جوجه کشی
اثر درجه حرارت بر کیفیتپوسته تخم مرغ: اثر درجه حرارت بالا اشتها، کیفیتتخم مرغ و عملکرد مرغهای تخمگــذاررا کاهش می دهد . کیفیت پوسته تخممرغ عمدتاتوسط درجه حرارت بالتحت تاثیر قرار میگــیرد در حالی کهتولید تخم مرغ و وزن تخم مرغ تا حدیتوسط کاهش خوراک تحت تاثیر قرارمیگــیرند . روشهایی شامل تغذیه جیرهبا تراکم مواد غذایی بالا و استفاده ازتغـــذیه خــــــود انـــــــتخابی (Self_ selection feed)برای بهبود عملکردمرغهای تخمگــذار در درجه حرارت بالانسبتاموفقیتآمیز می باشد .
حداقل ایجاد حرارت به وسیله بدن درحدود 23 درجه سانتیگــراد مشاهدهمیگــردد . در دمای پایینتر از این مقدار،پرندگــان بدون چاره میباشند جهت گــرم نگــهداشتن بدنشان حرارت بخش اعظم تولیدنمایند . ایجاد حرارت فقط در ناحیهکوچکی، بین 19 تا 27 درجهسانتیگــراد، در حداقل میباشد .
در دمای بالاتر از 27 درجهسانتیگــراد پرندگــان برای خنک کردنخود شروع به مصرف انرژی بیشتریمیکنند، در دمای 27 درجه سانتیگــراداتساع برخی از عروق خونی آغازمیگــردد تا بدین وسیله، ظرفیتخنکسازی بدن افزایش یابد . علائمیکه به راحتی به وسیله مرغدار قابلمشاهده است نفسنفس زدن (Panting)و پایین افتادگــی بالهاست که در دمایکمی بالاتر قابل مشاهده می باشند .
تغییر و تحول در میزان الکترولیتهایپلاسما، نظیر سدیم، پتاسیم وبیکربنات در تمام دستههای طیور درشرایط آب و هوایی گــرم مشاهدهمیگــردد .
این تغییرات برای مرغان تخمگــذاراز اهمیت ویژهای برخوردار می باشند .زیرا این مواد مغذی در مراحل ساختپوسته دخالت داراهستند . در حقیقت تغییردر الکترولیتهای پلاسما، احتمالاعامل شروع نفسنفس زدن در پرندگــانتحت تنش گــرمایی هست . هنگــامی کهتعادل الکترولیتی در جهت ساخت شرایطاسیدی در خون سوق مییابد، سببتحریک پرنده در جهت افزایش سرعتتنفس میگــردد . امکان تغییر تعادلالکترولیتی پرنده در جهت جلوگــیری ازتنش و یا این که مقابله با افت کیفیت پوسته دراین زمینه می بایست زمینه توجه قرار گــیرد .
استفاده
از مکمل بیکربناتسدیم: مکمل بیکربنات سدیم موجببهبود کیفیت پوسته تخم مرغ در مرغهادر درجه حرارت بالا در طی دورهتشکیل پوسته سازی تخم مرغ میگــردد .نتایج حاصله از آزمایش نشان میدهدکه افزودن 1 درصد بیکربنات سدیم درجیره در مواقعی که درجه حرارت سالن30 تا 35 درجه سانتیگــراد است موجببهبود استحکام پوسته تخم مرغمیگــردد .
وقتی مرغها در درجه حرارت بالانگــهداری شوند سبب ساز به آلکالوز تنفسی(پلاسمای قلیایی) میشوند، در اینصورت دی اکسید کربن از خون وبیکربنات از خون و مایعات بدن دفعمیگــردد لذا گــازکربنیک کمتری برایتشکیل کربنات کلسیم باقی می ماند .اتلاف دی اکسید کربن برای نیازبیکربنات خون جهت بافری شدنیونهای هیدروژن که در طی تشکیلپوسته تخم مرغ تولید می گردد مورداهمیت قرار دارااست . بیکربنات قسمتعمدهای از پوسته تخم مرغ را تشکیلمیدهد و عمل فوق منجر به ایجادرقابت بین کلیه و غده پوستهساز برایبیکربنات سدیم در حفره پوستهساز برکیفیت پوسته تخم مرغ اثر میگــذارد .
بنابراین ممکن است در درجهحرارت بالا مرغها احتیاج به مواد مغذیبیشتری برای تامین بیکربنات داشتهباشد .
نتایج حاصل از آزمایشات نشان دادهاست که در درجه حرارت بالا افزودنبیکربنات سدیم در جیره فیض اقتصادیدربر خواهد داشت . استفاده از یکبرنامه نوردهی 16 ساعت در روز باعثمیشود که بیکربنات بهطور مناسبمورد استفاده قرار نگــیرد، چون در طیدوره تاریکی بیکربنات مصرفنمیشود و در این صورت پوسته تخممرغ بهطور طبیعی اتفاق می افتد . بنابراین استفاده از یک برنامه نوردهی مداومبراساس همزمانی تشکیل پوسته تخممرغ را مشروط به این که مرغ به جیرهکلسیم در طی دوره تشکیل پوستهسازیتخم مرغ دسترسی داشته باشد، بهبودمیدهد .
اگــر 0/5 درصد بیکربنات سدیم بهجیرهای که حاوی سنگــ آهک به عنوانمنبع کلسیم باشد افزوده شود، در اینصورت 16 ساعت نوردهی سبب ساز بهبهبود کیفیت پوسته تخم مرغ بیشترمیشود . بهبود در کیفیت پوسته تخممرغ برای مرغهایی که با جیره حاویآهک به عنوان منبع کلسیم تغذیهمیشوند، وقتی حاصل میگردد که دورهنوردهی روزانه از 16 به 24 ساعتافزوده شود .
برچسب: دستگاه جوجه کشی،