دست اندرکاران اثرگذار و روشهای بهبود ضریب تبدیل غذایی در طیور گوشتی
اندازه تبدیل مواد غذایی به گوشت مرغ عامل با اهمیت در گزینش سودمندی رویش طیور گوشتی هست .ضریب تبدیل غذایی(FCR) یا این که اندازه غذای قضیه نیاز برای اضافه شدن یک واحد وزن،شاخص متداولی است که در صنعت طیور جهت آنالیز کارآیی نسبی طعام مسئله به کار گیری رویش دهندگان قرار می گیرد .دست اندرکاران اساسی موثر در این زمینه دربرگیرنده عوامل فیزیولوژیک،عوامل مدیریتی،موارد مربوط به تغذیه و غذا طیور،تاثیر افزودنی های خوراک و هم کنترل بیماریها و تلفات در مرغداریها می باشد .طی مقاله حاضر،ضمن بررسی جزئیات مربوط به هر کدام از کارداران فوق روشهای بهبود ضریب تبدیل غذایی در گله های مرغ گوشتی موضوع مشاجره قرار می گیرند .
میزان تبدیل مواد غذایی به گوشت مرغ استدلال حساس در انتخاب سودمندی پرورش طیور گوشتی است .ضریب تبدیل غذایی(FEED CONVERSION RATIO) یا این که اندازه غذای مورد نیاز بر حسب واحد وزن برای اضافه شدن یک واحد به وزن زنده مرغ،شاخص متداولی میباشد که در صنعت طیور جهت چک عملکرد نسبی غذا مورد استفاده رویش دهندگان و کمپانی ها قرار می گیرد .
در بخش اعظمی موارد پژوهشگران یک نسبت معکوس بنام بازدهی غذا(FEED EFFICIENCY) به معنا اضافه وزن بدست آمده بر حسب واحد وزن به ازای یک واحد غذای مصرف شده را،جهت سنجش تاثیر روشهای آزمایشی متعدد بر روی طیوران مورد استعمال قرار می دهند .کارداران متعددی ضریب تبدیل غذایی یا این که میزان بازدهی طعام را تحت تاثیر قرار می دهند .
عامل ها
موءثر در این مورد و روشهای بهبود ضریب تبدیل غذایی است: عامل ها
مربوط به تغذیه طیور 1-میزان
انرژی جیره حیوان ها جهت برآورده نمودن احتیاجات انرژی خود،غذا مصرف می نمایند .بنابراین اندازه انرژی جیره طیور گوشتی اثر بدون واسطه بر اندازه غذای مسئله مصرف روزمره پرنده ها دارااست .طیوری که با جیره حاویkg /kcal 2900 تغذیه می شوند در حدود 10 درصد بیشتر از پرندگانی با جیره دربردارنده KG/KCAL 3300 غذا مصرف می نمایند تا به این وسیله کمبود انرژی جیره و مصرف غذا زمانی یک رابطه بی واسطه و قابل پیش بینی است که جیره بطور بی نقص از لحاظ پروتئین،اسیدهای امینه و دیگر مواد مغذی حتمی تنظیم گردیده باشد تا از طرز مصرف روزمره این مواد احتیاجات اضطراری جهت رویش بر طرف گردد .
این احتمال وجود دارااست که اندازه انرژی محاسبه گردیده از روش جداول ادغام غذا بطور ظریف مطابق با انرژی واقعی جیره نبوده و بسته به گونه و کیفیت مواد غذایی قضیه مصرف بخش اعظم و یا کمتر از میزان واقعی انرژی باشد .معمولا در جداول ادغام غذا قیمت انرژی مواد غذایی با منشا دامی از قبیل گوشت،استخوان و جنس های طیور کمتر از انرژی حقیقی حاصل از این مواد تخمین زده می شود .
برای مثال برای ماده غذایی دربرگیرنده گوشت و استخوان با کیفیت عالی قیمت انرژی مساوی KG/KCAL 1980در حیث گرفته می شود در صورتیکه پژوهش انجام گردیده در دانش گاه جورجیا دلالت بر این دارد که بها انرژی مواد غدایی فوق نزدیک به KG/KCAL 2500 است .استدلال تحت خیس در نظر به دست آوردن انرژی حاصل از مواد غذایی یا منشا حیوانی اینست که هنگام انتخاب انرژی متابولیزابل (METABOLISABLE ENERGY) حاصل از این مواد بوسیله روشهای همگانی نیاز به خوراندن مقادیر فراوان بسیار ماده غذایی می باشد و بعلت میزان بالای کلسیم و فسفر محتوی این مواد در جذب چربی اختلالاتی رخ می دهد و انرژی کمتری ساخت می شود استعمال از مقادیر دوچندان محصول هایی غذایی با منشا دامی در تهیه جیره طیور گوشتی ممکن میباشد سبب ساز تحصیل ضریب غذایی بهتری گردد اما عدم در نظر گرفتن میزان دقیق انرژی این اجزا منتج به پیدایش مشکلاتی می شود .
در اواخر ده سال 70 میلادی بواسطه ارزش نسبتا ارزان مواد غذایی با منشا حیوانی در مقایسه با سویا نقص عمده ای بنام سندرم پرنده چرب (OILY BIRD SYNDROME) در طیور گوشتی ایالت جورجیا شایع گردید .استفاده از جنس های فوق تا 15 درصد جیره و هم ذیل در حیث به چنگ آوردن میزان انرژی متابولیزابل این مواد منتج به ارتقاء نسبت کالری:پروتئین در جیره شده و این امر ارتقاء ذخایر چربی و پیدایش مشکل سندرم پرنده چرب را بدنبال دارااست .مکمل چربی یک عدد از مواد غذاییاست که ممکن است دارای بیشترین تاثیر در تغییرات انرژی جیره طیور گوشتی می باشد .مکمل های چربی منحصرا جهت ارتقا مقدار انرژی به طعام افزوده می شوند ولی اختلافات فاحشی در کیفیت این مواد وجود دارااست .این فرمان به ویژه در مکملی بنام چربیهای ترکیب شده مشاهده می گردد که در مواردی دارنده کیفیت بسیار نازلی هستند .
2-شکل
و و زن حجمی خوراک در مقایسه دان های آردی با یکدیگر،آن دانی که وزن حجمی بیشتر داراست سبب رشد سریعتر پرندگان می گردد .
همچنین دان پلت موجب FCR بهتری می گردد زیرا جهت اخذ خوراک به وسیله پرنده با دان پلت انرژی کمتری صرف می گردد .یک عدد از عامل ها موءثر در ضریب تبدیل غذایی در رشد طیور گوشتی،کیفیت غذای پلت شده ای میباشد که به طیوران خورانده می شود .اختلاف بخش اعظم ای در اندازه رویش و ضریب تبدیل غذایی پرنده ها تغذیه گردیده با غذای پلت گردیده و غیر پلت،وجود دارااست .علت این اختلاف صرف مقادیر دوچندان انرژی جهت اخذ غذا بوسیله پرندگانی است که با غذای پلت نشده تغذیه می شوند .
چنین برآورد شده می باشد که به ازای هر 10 درصد افزایش در خردترشدن غذای پلت شده ضریب تبدیل غذایی یک دهم ارتقاء می یابد .در صورتیکه چه ممکن است کیفیت غذای پلت گردیده بلافاصله پس از خروج از دهانه آسیاب خوب بنظر برسد،اما در حقیقت این کیفیت باید به هنگام مصرف طعام بوسیله پرنده در سالن مرغداری وجود داشته باشد .مشاهدات نویسنده در مزارع رویش طیور دلالت بر این داراست که می بایست جهت بهبود کیفیت غذای پلت گردیده هنگام عبور از ترافهای دان خوری کوشش نمود .
3-برنامه
طعام دهی تحقیقات نشان می دهد که غذا دهی طبق یک برنامه زمانی موجب بهبود ضریب تبدیل غذایی می شود .طبق چنین برنامه ای،مرغهای گوشتی در چهار تا شش وعده در روز مقادیر کافی خوراک اخذ می دارند و پس از اتمام غذا جان دار به دوران کوتاهی و کمتر از یک ساعت غذایی در اختیار آن ها قرار نمی گیرد .عدم دسترسی به خوراک موجب تحریک اشتها در نوبت بعدی تحویل غذا یه سالن می شود .اگر چه اصول طعام دهی طبق برنامه هنگامی زیاد واضح می باشد ولی این فرمان نیازمند اعتنا بسیار و مدیر صحیح می باشد .در حالتی که پرندگان مدت زیادی گرسنه بمانند موجب کاهش کارایی آنان می گردد .دانخوری به مقدار کافی جهت تغذیه مرغها در یک دوران از ضروریات این راه رژیم نوروفروغ مناسب مسئله به کارگیری قرار گیرد .
4-کیفیت
نگهداری و ضایعات غذا مراقبت کیفیت طعام طیور در انبار و یاسیلو های منحصر زیاد حائز اهمیت میباشد .مراقبت در برابر اکسید اسیون،کپک زدگی و نیز آلودگی از موردها با اهمیت در نگهداری کیفیت طعام طیور می باشند .منزه نگهداشتن و بازدید مرتب از سیستم توزیع غذا در تالار و ممانعت از هدر رفتن غذا از روش تهیه و تنظیم تراز دانخوریها دربدست آوردن ضریب تبدیل مطلوب زیاد حائز اهمیت میباشد .
کاملا واضح میباشد که آن میزان از غذای حمل شده به سالن مرغداری که مستقیما مسئله مصرف پرندگان قرار نگرفته در ارتقا ضریب تبدیل غذایی اثرگذار هست .بی شک امروزه به برهان بهبود سیستم های مکانیکی تغذیه با سال های پیشین ضایعات خوراک بعنوان یک استدلال ناچیز ارزش خیس نسبت به بقیه عامل ها مفید در ضریب تبدیل غذایی در لحاظ گرفته می شود .البته این پرسش مطرح میباشد که واقعا چه مقدار ضایعات طعام در سیستم های تجارتی پرورش طیور وجود دارد؟اندازه گیری ضایعات خوراک دوچندان سخت میباشد .
پرندگانی که به نسبت کم خوراک های پلت گردیده (PELLETED FEEDS) اخذ می دارند،احتمالا کمی از خوراک را در بستر ضایع می نمایند،این مقدار از طعام غیر قابل مصرف بوده و از حیث مدیر تالار مرغداری پوشیده می ماند .
برچسب: دستگاه جوجه کشی، ماشین جوجه کشی، خرید دستگاه جوجه کشی، خرید ماشین جوجه کشی،